Mitt liv som nybörjare

Det tar aldrig slut - livet som nybörjare. Ständigt är det nåt nytt som ska läras in. Men så häromdagen kom jag på att jag faktiskt är en riktigt rutinerad nybörjare.
Stallbacksfilosofen menar att ju oftare man är nybörjare - desto fortare lär man sig saker!!??
De senaste åren har jag verkligen satsat stort på min karriär som nybörjare. Det är ingen ände på allt nytt som jag släpat hem till Herr Olsson.
40 poäng i Yrkespedagogik på Lärarhögskolan i Stockholm -Lärde mig massor om folk och hur lite experterna lär sig om livet utanför Lärarhögskolan.
15 poäng i Utvärderingsvetenskap vid Linköpings Universitet- Lärde mig massor om folk och hur lite experterna lär sig om livet utanför Universitetet.
Banbyggare i bruksgrenarna - Skitkul att sätta experterna på pottan!!
Inkastad som speaker i diverse sammanhang - Skitkul att få sista ordet!!
Hemsideskötare - ujujuj vad mycket knappar - kul att informera, lärt mig massor om kommunikation.
Köra Gocart - jisses vad fort det går. Att hjälpa experterna att dricka hejdlösa mängder med öl efteråt klarar jag inte av.
Digitalkameran - en uppfinning som faller mig på läppen. 16.000 bilder på fyra år.
Massor med bostäver på körkortet - Rune har hjäpt mig att ratta mig till dom - men vad tusan betyder N-värdet?
Yrkeschaufför - det nya yrket på diverselistan - många nya vägar öppnar sig.
Toastmadame - Mitt livs första bröllop jag bevistat utom mina egna hos Publicus Notarius förstås. Åh, så fin jag var i håret.



Jodå, nu får man gärna ringa på mobilen eller SMS:a också. Har lärt mig lite om mobiltelefoner på sista tiden.
Vilket innebär att bilden faktiskt redan är gammal och tröjan också.
Kanske kan jag lära mig att köpa nya kläder också.

Nu har skolan börjat på riktigt

Visserligen är det bara förskolan. Men den lägger ju grunden till det som komma skall.
Flera gånger i veckan en 20-minuterslektion.
På med grimma i hagen.
Ledas till stallväggen och bindas fast.
Stå lugnt och fint mellan mormor och mamma och äta hö.
Bli grejad med. Alla fötter, hovkrats, borste, klippa man, petas i ögon, öron och mun osv.
Gå fint i grimskaft, runt knuten, inga hästar inom synhåll.
Inte dra och inte nafsa.
Gå, stå, backa, trava, stanna och stå igen. Den här övningen går jättefint, tror mamma Tekla lärde honom det när vi gick till och från sommarbetet.


Mormor Dolly följer den lille pilten till skolan varje dag och det är ju lite skämmigt. Istället för skolväska har han fått en egen grimma så att han slipper ha tant Glimmas som är alldeles för liten.

Finns det hjärterum - finns det stjärterum!

Stallbacksfilosofen vill härmed tillkännage en altruistisk syn på sin omvärld. För dagen delas den av;
En höna som har några skruvar lösa - men  ett hjärta av guld.
Två ankungar som tager vad som bjuds.


Man är väl inte lik just någon annan, och ändå är det rart att ge av det man har och att ta emot det någon annan vill ge.

Kvalitét och kvantitét


Kvantitét
Massor av hästar - 68 stycken
- middagsätande - 125 stycken
- utsmyckning överallt - jättetjusigt
- våfflor - med sylt och grädde
- siffror -99899=44
- kameror - klick och blixt överallt
- publik - från när och fjärran
- kramar - många gamla och nya vänner
- lottvinster - som minne av helgen
- tårar - av glädje och besvikelse
- danska och norska gäster som hängde fina utmärkelser på svenska hästar

Kvalitét
- Chalander fick 99899=44 som högst bedömda hingst och BIS för andra året i följd.
- 11 av 21 treårsston fick mer än 40 poäng.
- Maten var toppengod
- Gott umgänge dygnet runt
- Väluppfostrade hästar
- Nästan alla kvinnliga visare hade hjälm på sig - herrarna var rädda om frisyren.
- Expertisen vid speakerns sida gav oss mer än vi någonsin förväntat oss.
- Östgötarna fick sin beskärda del av framgångarna

Och jag har sovit ikapp


Det magiska vedträet

Det börjar bli svalt ute och löven rodnar på träden. En brasa i kakelugnen framåt kvällen driver ut råheten. Snart är det dags att börja elda i pannan på riktigt. Vi eldar inte i pannan mellan maj och september, lite beroende på väder förstås.
I och med vägbygget så blev vi med mycket ved. Som nu Herr Olsson ger sig i kast med varje ledig stund. Enligt preliminära beräkningar har vi ved till och med 2012 års vinter. Herr Olsson är nu etablerad i "vedgubbeåldern". Ett fenomen som återfinns lite varstans här i världen. I den vedeldade delen av världen vill säga.
Jag tror att ved är nyttigt på många olika vis.

Den är vacker när den är staplad.
Den luktar gott.
Den är oändlig.
Den är billig.
Den städar upp i skogen.
Den passar lika bra till eremiten som till den som vill vara social.
Den passar lika bra till den gammeldagse som den moderne.
Den håller gubbarna på benen.
Den värmer oss sju gånger.

Hästkrafter

... är ett mått på att energi går åt.
Jag skulle vilja vet hur många hästkrafter det går åt varje helg i Sverige i form av idéella krafter. Utan att ens kolla särskilt långt så händer det skojiga saker överallt hela tiden. Människor som är intresserade av något, organiserar sig och gör sitt roliga ihop med andra människor.
Jag var i Malmköping och firade Brukshästens dag tillsammans med många andra som gjorde av med massor av hästkrafter.

I Björkvik var det stubbrace och SM i Trail. I Katrineholm var det Bågskytte. På Brunnstorp är det KM för Östergötland fjordhästförening och ponnyutställning, i Flen var det hästtävlingar, och jag förmodar att det ser ut så i resten av Sverige också.
Jag bara undrar - hur många bilar har kört hur många mil, hur många varmkorvar har ätits upp, hur många mobilsamtal har ringts, hur många människor har varit på vift?
Är det inte inte så att det faktiskt är folks helgsysselsättningar som får hjulen i Sverige att snurra.
Att alla vi med hobbies står för en stor del av BNP, bruttonatioanalprodukten=summan av alla utbytta varor och tjänster.

God mat är gott

Hösten är härlig, ekorren i mig samlar på hög sånt som är gott att äta. Svamp från skogen, björnbär från busken vid knuten, paprika och vindruvor från växthuset, lamm och nöt från beteshagarna och ankor från hönsgården. Allt ska paketeras och frysas ner. Sen gäller det att fundera ut hur det ska ätas. Det låter som en massa festmat, men det ju i den gyllene vardagen som det mesta ska ätas upp.
Surfar runt lite för att hitta nåt bra recept på mina ankor, som jag nu börjat slakta. Hittar en del som jag ska prova.
Med lite fantasi kan jag nog modifiera recepten så de passar även till det här mörka, magra viltliknande köttet.
De här ungfåglarna väger mellan 1½ - 2 kilo när de är färdiga att läggas i frysen eller i grytan.

Kardemummasås
Den här såsen är toppen till allt möjligt, ska nog prova den också. Den är mycket dryg, superenkel att göra och innehåller ingen grädde. Den har en väldigt kraftig smak så det går inte åt så stora mängder
3 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
3 msk kycklingbuljong
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk soya
1 tsk kardemummakärnor
maizena och en klick smör
Karamellisera strösockret i en torr kastrull. Häll på resten av ingredienserna utom maizena och smör. Låt det hela koka ihop en liten stund. Red såsen med maizena tills den är simmig. Blanka såsen med en klick smör. Färdig!


Mamma och Pappa Myskand som har försett oss med frysen full med god mat i år.
Tusen tack ska ni ha.

RSS 2.0