Mums!

Matglada polaren är på visit. Då vankas det alltid smaskens. Plattorna på spisen räckte inte till och efteråt fyllde vi två diskmaskiner, men det var det värt.

Först åt vi Nem med Nouc Cham från Vietnam, sen Mah Ngai Shang Shu med Ma Jiang Xian Cai som på svenska heter "myror klättrar uppför ett träd".
Sist åt vi Gong Bao Ji Ding, från Sichuan i Kina, det var starkt.

Allt var mycket gott.

 


Undrar vad Herr Olssons jobbarpolare säger när han öppnar sin matlåda vid lunchbordet idag?

Kompatibel

är man inte bortskämd med. Alltså att grejer gillar varandra och kan samarbeta.
En morgon förra veckan var himlen klar, svidande kallt och i gryningen startade fenomenet månförmörkelse.Min kamera är kompatibel med mitt stativ till tubkikaren.

Hurra!


Serrander 1874?

Den stora navelpetardagen ger utrymme för "Oh, så intressant - men inte särkilt viktigt" , som dom säger på P3.
Älskar att bläddra bland gamla bilder och försöka tyda farmors små noter på lappar och baksidor av fotografier.

Den här bilden tror jag är från före eller år 1874. I mitten sitter en kvinna och en man. Det känns som om bilden handlar om i första hand just dom. Resten av personerna är deras ganska jämnåriga vänner.

Om denna min hypotes stämmer så är bilden tagen i Örebro, på ett gäng unga örebroare. På farmors bifogade lapp har hon skrivit vad alla heter. Allt kan jag inte tyda.

Paret i mitten gifte sig 10 oktober 1874 i Örebro. Hon heter Jenny Matilda Augusta Lindqvist född 1853, dotter till kamrer Lars Johan Lindqvist och Charlotta Matilda Georgina af Trolle.
Han heter Johan Otto Mauritz Serrander född 1848, son till kontraktsprosten i Asker, Johan Erik Serrander och Carolina Charlotta Lovisa Wester.

De är min farmors Annas föräldrar. Otto ser lite kaxig ut med sin Napoleonhand instucken under västen. Han blev snart nog rejält flintis. Tillsammans fick de 8 barn mellan 1875 och 1896. Redan 1897 dör Otto. Jenny lever ända till 1940.


Den unga flickan till höger om Otto, lillasyster Anna Theresia är ett år yngre. Hon är föremål för en annan släktforskares nyfikenhet.

Prästens lilla kråka skullle ..........................

.......å en slank han dit, å en slank han dit, å en slank han ner i diket.....


puttrade i stilla mak hem från metropolen Katrineholm, 25 kilometer smal väg som har plogats bredare än den är. Halvvägs hem står en bil och vilar magen på en snövall med högerhjulen djupt ner i diket.

ÅÅååååå det var K, med sin pappas bil, nytt körkort och dessutom fyller han 20 idag. Han är ju min favoritvalp så jag stannar naturligtvis och kollar läget med lilla hjärtat. Lite moloken och handlingsförkyld. Telefonerar hitan och ditan. Hjälpen kommer snart..
Riiiiiing!
Min egen valp O ringer och är förbannad, 8 kilometer framför mig ligger han i diket, trängd av stora gröna bussen.  Nåja, han lyckas fixa hjälp själv.

Till saken hör att de har följts åt sedan de var pytteblöjbarn och bytte nappar med varandra. Nu en stund senare är båda valparna på rätt köl igen, tackar för snön och traktorgrannar för det.Ibland har man tur när självaste kråkan fastnade på bild häromdagen.

Jag fick ett brev

....... från min mamma Brita. Det innehöll ytterligare ett brev från min äldsta kusin Monica samt ett etui. När jag fick se etuiet visste jag precis vad guldbokstäverna på locket stod för. Så här ligger det till mamma och kusin Monica! Har förstått att jag sitter på en skatt när det gäller mina farföräldrar eftersom jag kan datera en mängd händelser med hjälp av deras dagböcker. Farfars dagböcker mellan 1896 och 1951 i obruten följd. Farmors dagböcker mellan 1915 och 1955 då hon dog.
 
Farfar skrev i sin dagbok med sin typiska telegramstil, vissa ord är svåra att tyda trots förstoringsglas.

”Augusti 1926 4. Onsdag
6.0 Sol +19. Vi 2 morgonbad. Vi2, Mikael, Meja Backman, kandidaten. Bil(141) 9-12 Ramsgården -   Månstorp(vinka v Klinkers)- Ängelholm(varmgång, bensintanken läck)- Allerum(avlämna passagerare)-Helsingborg(lämnar kandidaten,hämtar Johan Backman som bjuder på lunch på det eleganta Grand Hotell)-Allerum(omklädsel) Konfirmation 1.30-3.30(41 flickor, 15 gossar) Magnus söt, många gåvor. Förfriskningar i den vackra prästgårdsträdgården. Nattvardsgång 5-6.30, stämningsfullt. Middag hos kyrkoherde Bergstrand för 100 personer 7-9, många tal. För Fru S….ling, Fru Fogelklou. Vad köpmans……….. är triviala. Bil åter 10-12, går bra. Trötta. ”
Ser ni guldnålen? Den ska jag berätta omm en annan gång.


RSS 2.0