Gyllenblack

06.45
solen klättrar över trädtopparna
tyst?
nej
fåglarna harklar sig och tränar upp sina schlager för våren
käkar tuggar hö

annars är det stilla---------------------------------------------------------------------------------------------------Även en musblack gammal märr kan bli gyllenblack i rätt belysning
ögonblicket var strax borta

Arga perioden

Var ute en sväng tillsammans med en kompis i kväll. Snöat hela dagen. Vägarna glashala. Kommer som första bil efter att en bil fått sladd och stått på näsan i diket. Vi stannar, sätter på varningsblinkers, går ut, halkar nästan omkull. Föraren sitter kvar i bilen men kommer ut när vi går fram till bilen. Han raglar! Är plakat!
" - Kan ni putta på så jag kommer upp ur diket?"
 - Aldrig i livet, du är berusad!
"- Kan ni köra mig till NN?"
Funderar lite, säger åt honom att sätta på varningsblinkers på sin bil och sätta ut varningstriangeln. Istället sätter han sig i min bil och väntar på skjuts! Det får inte plats särskilt mycket spritångor i en bil, det vet jag nu.
- Jag kör inte en meter förrän du satt ut varningstriangeln!
Tar registreringsnumret och ser att han inte har nåt skattemärke.
"-Det hjälper väl inte när det är halt!" 
Smart kille!
Kör honom till NN en kilometer bort. Kompisen som känner varenda kotte på bygden följer med ut för att försäkra sig om att nyktra förare tar över.
Det var svårt. Av fyra personer var en nykter.Det funkar inte på två bilar. Nu blir fyllot ovettigt och kallar oss fula saker.
De baxade och stod i för att få upp bilen på vägen igen. Hoppas dom får bråck hela bunten - och kissar på sig.
Nu får jag nog. Jag ringer polisen. Tyvärr hann de inte fram.
Fyllot gav oss fingret och vinglade vidare på allmän väg.
Det kan vara livsfarligt på vägarna!
Nu längtar jag efter nåt som gör mig behagligt snäll och belåten med livet och människorna.

Ärthjärna

.....känner mig utpekad som en sådan eftersom jag inte omedelbart håller med om att alla vargar ska skjutas bort ur Sverige.
Annars förståndiga män, i den utsträckning nu en man kan kallas förståndig, blir oresonliga om de är jägare. Då vill man utrota vargen. Är det en åsikt som ligger i fickan på de gröna kläderna man köper som jägare?
Hur jag än frågar för att försöka förstå det hela ur deras perspektiv så blir jag bara mer konfunderad.  De hävdar att det
 -ska vara balans i skogen
 -stackars jakthundar som slits i stycken
 -du som har får borde väl veta bättre
 -vargen äter upp viltet i skogen, kommentarer överflödiga.
- de är inte naturliga, de är utplanterade från Kolmården av vargälskare(hör tonfallet)kommentarer överflödiga.

Nu har jag funderat ett bra tag och blivit övermogen som ett sött gammalt plommon med getingar i. Nu vill jag berätta om hur jag ser på det hela kring vargar, jägare, balans, hundar och får.
Detta är en varg som jag själv fotograferat i hägn på Nordens Ark i Bohuslän 2007.I Sverige finns nu 200-230 vargar.

150.000 rävar
>50.000 vildsvin, 2004 sköts 18.000 djur.
300- 400.000 älgar varav 100.000 skjuts varje år.
Rådjur 1997 sköts 210.000 djur, 2005 140.000 djur
Hjortar har man mindre kläm på, men här där jag bor och jägare är så oresonliga, ligger dom i slamsor längs järnvägen och i diken. Kompisen räknade från köksfönstret till 45 dovhjortar samtidigt på vallen utanför. Dom är många, väldigt många och jag efterlyser siffror på hur många.Vet nån? Hur letar man reda på det? Kronhjort och Dovhjort alltså.
De äter tonvis med gröda varje år som bonden skulle lagt i sin lada.
Oräknat alla harar, fåglar, kräldjur, möss och sork och lämmel samt inte minst alla redan döda djur.
Är detta balans mellan rovdjur och bytesdjur?

Läst i Aftonbladet idag, Gunnar Gillberg, forskare, Göteborgs Universitet.
Mellan 2000 och 2005 dödades och skadades 7.508 hundar, varav 7.252  i trafiken, 135 vådasköts av jägare!!!!!
78 dödades eller skades av rovdjur alltså även lodjur, järv, örn och björn, inte bara varg.
Koppel är en bra uppfinning förutom att vargen är väldigt glest spridd i landet, här i Sörmland 1 (en) varg som man begärt skyddsjakt på????!!!! Länstyrelsen avslog begäran. Gula hunden går lös med oss i skogen och har det bra, varje dag året om utom vid älgjakten för då vågar ingen sig ut.
Är vargen ett hot mot hunden? Ja, det är den, men hur stort är hotet, börja räkna nu!
Jag tycker vi begär skyddsjakt på lite bilister, de är ju livsfarliga.

Mina får då! Mina får kan stängas in i hus eller bakom elstängsel och har man inget hus så duger elstängsel bra och det får man till och med bidrag för i vargtäta områden.
Hotar vargen mina får? Klart den är, men hur stort mer än i någons fantasi, räkna efter. En varg i Sörmland!

Vem är jag?
Uppvuxen i en jagande familj och i deltagit många, många drev på älg. Gemenskapen är fantastisk och håller år efter år. Har inget emot jakt, bara vissa testesteronstinna, skottkåta jägare.
Jag har hund, jag har katt, jag har höns och ankor och hästar och får. Jag är uppvuxen i Stockholm, har bott på landsbygden i Dalarna, Småland, Värmland och Sörmland sedan 16års ålder. Jag är högskoleutbildad.

Är jag en Ärthjärna?Saga rapporterar

Nu har vi testa att rida de två gamla tanter. Idag prövade jag för första gången den yngsta.Hon var lika seg som tuggumi. Nu har vi också förstått att hagen inte är någon höjdare att rida i.Så vi beslutade oss för att ta en sväng på vägen de gick hundra gånger bättre.Halkigt var det men hon har ju broddar som inte lilla Glimma har.När vi kommit hem så tog hon och travade ner till stallet.Det var JÄTTE anorlunda mot den lilla tösens höjd men jätte kul.När pappa hade skjusat mig hit så tog Jennika på sig.Väl ner på stallet gången så ropade vi på hästar men ingen verkade höra men några steg tog de.Jag hämtade grimskaftet och tog Teckla med mig och trode att de andra skule komma men inget hände när jsg kommit fram till grinden sa Jennika att jag skulle börja vänja mig med Teckla.Så då gorde jag det!!!

 

RSS 2.0