Vattenförsörjning

 
 
Bara de senaste 100 åren har Viggartorp haft lite olika sätt att trygga vattenförsörjningen. Boningshuset ligger på krönet av en brant rullstensås. På ungefär samma plats har människor bott i närmare tusen år. Det är lite drygt 12 meters höjdskillnad mellan sjön och huset. Så högt orkar inte vanliga vattenpumpar suga vattnet. Alltså byggde man för någon mansålder sedan ett pumphus halvvägs ner i backen. Vi använder det fortfarande för sommarvatten till trädgården.
Dricksvattnet får vi från en grävd brunn som är sex meter djup och ligger 180 meter bort längs åsen. Den grävdes ut 1946 och sinar aldrig.
I många år, för länge sedan så var det en kallkälla uppe på berget som med självtryck försörjde ladugårdens 14 kor, några kalvar och ungdjur, två suggor med smågrisar, en flock höns och fyra arbetshästar med vatten. Ledningen till kallkällan finns kvar och sticker upp en bit ur golvet där mjölkrummet en gång låg.
Långt innan dess var det nog ändå tryggt att bo så nära sjön även om det var drygt att kånka allt vatten uppför den branta backen.
Om dessa vardagligheter har jag funderat i dag. 2017 års allra första dag.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0