Västra Granheds kvarn

Jo då, den finns, en liten rackare. Den har funnits länge.Eric Serrander född 1725, min fars mors fars fars fars far, bodde här, arbetade här och fick sina barn här. En av sönerna, Olof, född 1760, var också mjölnare här.

Cirklarna sluts nästan. Mellan Eric och mig hittas Stockholm, Gävle, Örebro, Asker och Åker.
Viggartorp och Västra Granhed ligger i samma kommun, några mil emellan bara.

Till våren ska jag ta med mig brakameran och fota på riktigt.

Kommentarer
Postat av: Lars-Göran

Härliga bilder! Och härligt med en djupdykning i släkten, har själv funderat på att släktforska, men tiden...../Kram

2011-01-11 @ 11:51:06
Postat av: Anders Bengtsson

Hej

Olof Serrander är min mormors morfars farfar.. :-)

Om jag räknat rätt.. :-)

Blev det några fler foton på huset? Skulle va kanonkul att få tillgång till!

Släkten på min mors sida kommer från dom här trakterna, hon föddes i Stockholm - men träffade en skåning - och hamnade mittemellan, i Linköping.

2012-02-06 @ 13:55:59
Postat av: Anders Bengtsson

Olod Serrander var min mormors morfars farfar. (Om jag lyckats räkna rätt) Hade ingen aning om att huset fanns kvar. Blev det flera foton? Skulle va jättekul att få del av. :-)

2012-02-07 @ 11:01:45
Postat av: Anonym

Anders! Jag skäms lite. Detta är Östra Granheds kvarn. Litade lite för mycket på andras uppgifter. Jag har dock bilder på den plats där Västra Granheds kvarn var belägen.Dessutom en hel del andra bilder på olika Serranderställen. Låt oss tala vidare om våra gemensamma band som gick skilda vägar redan i slutet på 1700-talet. jag är född i Stockholm men bor nu sedan 22 år i Katrineholms kommun.

2012-02-07 @ 22:31:21
Postat av: Anders Bengtsson

Hej igen, Västra Granheds kvarn finns alltså inte kvar? Men iofs skulle det vara kul att veta var den låg? Men det var ju bra att du kollade upp.

Lite kul med namnet Serrander eftersom det är lätt att följa och man varit lite rädd om släktnamnet. Den senaste Serrander i min linje är Sofia Serrander f. 1865. hon flyttade till Finland, träffade en svensk där och hamnade så småningom i Sverige igen. Men några av Sofias syskon flyttade också till Finland, men jag tror det var systrar, därför kanske det inte blev några fler finska Serrander?

Men jag har sett att det finns ganska många Serrander i Linköping. (Jag tror att alla Serrander i Sverige ursprungligen kommer från den här Serrander-släkten. Min mor har berättat att det fanns en annan släkt som tog släktnamnet Serrander, men att dom fick byta till Serander med ett "r" för att inte stöta sig med den ursprungliga Serrander-släkten.)

Och nu har jag fått koll på det (ganska komplicerade :-)) släktskapet till August Strindberg också.)

Via den här länken hittar du mitt släkttäd: http://www.myheritage.se/site-family-tree-139485601/bengtssonHälsningarAnders

2012-03-09 @ 13:39:39
Postat av: Jennika

Ett par kilometer uppströms från kvarnen på bilden låg Västra Granheds kvarn. Inga kvarnbyggnader finns kvar, men väl dammen och dammluckorna. Strax intill ligger ett torp som kanske var boningshuset. Det ska jag undersöka i sommar när "sommargästerna" återvänder. På min gren av Serrander, den så kallade Askersgrenen så finns komplicerade släktband mellan familjerna Serrander, Gumaelius och Gellerstedt. Två damer Gumaelius var dessutom nära vänner med Selma Lagerlöv och mina farföräldrar. Den historien skulle jag vilja sätta på pränt någon gång när jag är klar i knoppen.

Din Sofia(Åkersgrenen) var dotter till Carl Arvid 1830 och Christina Sofia Blomqvist 1829. "Finlandssystrarna" Augusta 1855 gifte sig med Albert Björnberg i Helsingfors och Matilda 1862 med Frans Grummer Helsingfors. Så att det finns finska släktingar låter ju inte helt otroligt.

2012-03-13 @ 08:35:34
Postat av: Anders Bengtsson

verkar som du sitter inne med en hel del info som skulle intressera mig. Kontakta mig gärna på andbense"snabela"yahoo.seJag vet att min mamma har haft en släkttavla från Serrander-släkten - som hon tyvärr har slängt sedan hon skrivit ner bara den "raka släktlinjen" eller vad man ska kalla det. Har du den skulle jag väldigt gärna ta del av uppgifterna.

HälsningarAnders B2012-03-16 @ 09:51:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0